tel. +48 22 55 40 730, e-mail: uott(at)uott.uw.edu.pl

Przedstawiciele UOTT na spotkaniu partnerów EIT Food

2018-02-22

Przedstawiciele Uniwersytetu Warszawskiego biorą udział w spotkaniu partnerów należących do Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Odbywa się ono od 21 do 22 lutego w Reading w Wielkiej Brytanii.

Reprezentanci UW przedstawiają na nim swoje pomysły na przedsięwzięcia, które chcieliby zrealizować w 2019 roku. UOTT delegowało na to spotkanie Małgorzatę Denkiewicz-Kuczewską i Martę Majewską.

EIT Food

EIT Food jest częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji Unii Europejskiej, która ma na celu stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości. EIT Food to Wspólnota Wiedzy i Innowacji zajmująca się unowocześnieniem sektora żywności. Tworzy ją 50 partnerów z 13 państw. Są wśród nich uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa m.in.: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens, czy też Sodexo.

W Reading grupa reprezentantów z UW uczestniczy w spotkaniu partnerów EIT Food. UW jest reprezentowany przez prof. Dominikę Maison, dziekana Wydziału Psychologii, dr Magdalenę Klimczuk-Kochańską z Wydziału Zarządzania, Małgorzatę Denkiewicz-Kuczewską i Martę Majewską z Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii oraz Pawła Gorę, asystenta na Wydziale Matematyki, Informatyki i Mechaniki.

W 2018 na Uniwersytecie Warszawskim realizowane jest 12 projektów prowadzonych wspólnie z partnerami z EIT Food. Są one związane m.in. z innowacjami, edukacją czy komunikacją. Za ich realizację odpowiedzialny jest Wydział Psychologii, Centrum Nowych Technologii, Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych oraz Wydział Zarządzania. Ich łączna wartość to około 1 mln euro.

Więcej o EIT Food